KAMNIŠKA PODRUŽNICA SV. URBANA

KAMNIŠKA PODRUŽNICA SV. URBAN

Urban je najbolj znana in priljubljena izletniška točka v bližnji okolici Maribora. Vrh Sv. Urban nad Kamnicomeri 597 metrov nadmorske višine in leži na stičišču Slovenskih goric in Kozjaka.

Prvo pisno omembo cerkve zasledimo leta 1352.

V 18. stoletju je cerkev tako propadala, da jo je moral kamniški župnik leta 1785 razblagosloviti in zapreti. Okoliški prebivalci niso bili zadovoljni z usodo svoje cerkve in so 1. maja leta 1807 podpisali pogodbo, da hočejo propadajočo cerkev na svoje stroške zopet pozidati in tudi vzdrževati. Najverjetneje so prezbiterij (v cerkvi prostor okrog velikega oltarja) pokrili z deskami in napravili zasilno kapelo. Že čez mesec dni istega leta jo je takratni mestni župnik in naddekan v Mariboru blagoslovil. V letih od 1855 do 1860 pa so sezidali na ostankih stare cerkve sedanjo cerkvico, ki ima tipično podobo skromne podeželske cerkvice. 8. julija 1860 jo je posvetil prvi mariborski škof Anton Martin Slomšek. Tako je sedanja cerkev lani obhajala 150. letnico.

Cerkvica je posvečena sv. Urbanu I., papežu. Rojen je bil v 2. stoletju, umrl je 25. maja (19. maja) 230. leta v Rimu.  Ker obhajamo njegov god 25. Maja, torej ravno v dneh, ko imajo vinogradniki največ dela na vinski trti, je zavetnik viničarjev, vina, vinogradnikov in sodarjev. Tako blagoslavlja številne vinograde, ki so pod njegovim varstvom. O življenju in delu papeža Urbana I. je le malo znanega. Številna ohranjena izročila niso zanesljiva. Zavetnika Urbana zelo častijo v vinorodnih krajih. Marsikje je njegova podoba v vinogradu. Nekoč so jo v procesijah nosili po vinogradih. Zato ima Urbanovo velik pomen v kmečkem koledarju, eden od pregovorov pravi: »Če se Urban greje zelo, trgatev dobra bo.«

(povzeto po knjigi Urban, avtor g. Božidar Damjan)

Sv. Urban nad Mariborom 2 (Custom)

Sv. Urban, prosi za nas.