KOLPING KAMNICA

dekoracija glava DOKUMENTA 1

V soboto, 7. 3., smo v Kamnici imeli redni letni postni duhovni večer. V goste sem povabil p. Branka Cestnika, avtorja romana Sonce Petovione, v katerem skozi umetniško besedo predstavi začetke krščanstva na širšem ptujskem območju.

Najprej je v cerkvi sv. Martina daroval mašo ob somaševanju p. Staneta in spodaj podpisanega. V pridigi nam je spregovoril o drami vere očaka Abrama, ki zaradi velike zvestobe postane Abraham, oče mnogih narodov.

Po maši nam je gost spregovoril o svojem zgodovinskem romanu, za katerega je žrtvoval troje poletnih počitnic. Tema mu je blizu, saj izhaja s Hajdine, ki je del ptujskega območja. Pogovor z njim je vodil predsednik Avgust Heričko. Zgodba je prepletanje življenj treh mož, ki jih usoda združi na antičnem Ptuju. Sredi nemirnih časov vladanja cesarja Komoda bodo morali kljub različnemu izhodišču najti stičišče v prijateljstvu in skrbi drug za drugega. Kljub različnemu, verskemu prepričanju in odnosu do Rimskega cesarstva jih druži pokončna drža, ki njim in njihovim družinam omogoča obstanek v državi, ki se spopada z notranje in zunanjepolitičnimi pretresi. To so poganski stotnik, kleni Latinec, ki si po vstopu v pokoj v Petovioni ustvari družinski dom; suženj, nubijski orjak, ki dela v ohorskih kamnolomih in je pripadnik egiptovskega Serapisovega kulta; ter novodošla grška trgovska družina iz Nikomedije, ki je prva, ki v mesto ob Dravi prinese krščanstvo.

Njihova napeta usoda se poveže na antičnem Ptuju, ki v romanu diha in živi kot samosvoj protagonist. Zgodovinsko se roman naslanja na študije o svetem Viktorinu Ptujskem (+ 303), ki nakazujejo, da je krščanstvo v Petoviono in s tem v ta del Panonije ter morda tudi Norika prišlo že pred letom 200, in sicer s prišleki z Orienta. Vendar v ospredju ni zgolj zgodnji nastop ptujskega krščanstva, ki bi lahko bilo sploh prvo na območju današnje Slovenije, temveč tudi poganska duša rimskega mesta ob Dravi. Branko Cestnik nam Ptuj rekonstruira natančno in pretanjeno, z ozirom na številne zgodovinske in arheološke vire, ki nam z obsežnim slovarjem na koncu knjige Petoviono oživijo na neponovljiv način. Tematike v romanu pa se preko upodabljanja različnih vzhodnih kultov, mitraizma, zgodnjega krščanstva, notranjepolitičnih spletk in vpada tujih plemen lotevajo tudi problematik, ki so aktualne še dandanes: vloga ženske v Cerkvi, odnos med politiko in religijo ter dialog med različnimi religijami in kulturami.


Tako smo spoznavali življenje v Rimskem imperiju v II. stoletju ter prve začetke pokristjanjevanja na naših tleh. V tem obdobju ni bilo še ni bilo klasičnih misijonarjev, krščanstvo se je širilo s priseljevanjem kristjanov iz drugih delov imperija, zlasti iz vzhoda.

Ob sklepu je gost priznal, da že snuje nekaj novega ob liku škofa Viktorina Ptujskega, ki je umrl mučeniške smrti 2. novembra leta 303. Žal se čaščenje tega svetnika pri nas ni razširilo. Dolga stoletja so bili celo prepričani, da gre za francoskega svetnika Viktorina iz Poitiersa. Šele pred 300 leti so zgodovinarji dognali, da je bil dejansko iz Petovione. Žal takratni papež ni dovolil čaščenja Viktorina Ptujskega in je šele blaženi škof Slomšek dosegel njegovo priznanje.

Duhovni večer, ki se ga udeležilo okoli 35 članov iz več KD, smo zaključili s prijetnim druženjem.

dekoracija glava DOKUMENTA 1

Člani Kolpingovih družin Slovenije smo tudi letos v čast Lurške Matere Božje v priprošnji za zdravje v soboto 15.2.2020 poromali v Brestanico, Slovenski Lurd. Upokojeni škof msgr. Stanislav Lipovšek se je z veseljem odzval vabilu, da se nam na romanju pridruži.
Tako je po pozdravnem nagovoru domačega župnika g. Jožeta Špesa ob somaševanju nacionalnega duhovnega vodje Jožeta Povha, duhovnega vodje KD Grosuplje Janeza Šketa, duhovnega vodje KD Senovo Janeza Turinek in p. Stanislava Sikoška daroval sveto mašo.

Uvodoma je poudari, da ga veseli, da so pri sveti daritvi zbrani vernika kar treh škofij – Mariborske nadškofije, Ljubljanske nadškofije in Celjske škofije. V pridigi pa je med drugim izpostavil, da imamo priložnost, da na poti življenja kaj dobrega storimo, da po krstu in birmi za vse nas velja Jezusovo naročilo : Vi ste luč sveta, vi ste luč zemlje. Tako naj sveti vaša luč skozi dobra dela, da bodo slavili Očeta, ki je v nebesih. Prav je, da se večkrat vprašamo, kako se uresničuje in kako živi naša vera. Kje smo luč, kvas in sol zemlje. Povsod, na vseh področjih našega življenja, zlasti na treh: v družini, v župniji in v družbi. Tule se vidi naša luč, naša dobra dela, tu se vidi Očeta, ki je v nebesih. Tu imajo svoje mesto in svoje poslanstvo tudi Kolpingove družine. Tu se živi in uresničuje – lahko rečemo prakticira – naša vera. Čestitam Kolpingovemu združenju za mnogovrstno dejavnost, ki bogati in aktualizira duhovni utrip v naših domovih, družinah in župnijah.

Ob koncu maše sva se z duhovnim vodjem škofu zahvalila za mašo in nagovor ter mu zaželela zdravja ter dušnih in telesnih moči za opravljanje škofovske službe. V zahvalo sva mu podarila knjižico Litanije brez konca Svetega papeža Pavla VI, ki je škofu še posebej drag, saj je v času študija v Rimu bil pogosto blizu njega pri mašnih daritvah. Prav tako sva mu podarila tudi podobico blaženega zagrebškega kardinala Alojzija Stepinca (le ta je v prejšnjem tednu godoval) h kateremu smo v oktobru romali (srečanje hrvaških in slovenskih vernikov v Krašić) ter skupaj s škofom Lipovškom na njegovem grobu v Zagrebški katedrali molili. Škof Lipovšek je bil pozornosti vesel in je povedal nekaj misli o svojem doživljanju Svetega papeža Pavla VI.

Na povabilo župnika Janeza Turineka smo po maši poromali v Koprivnico na kosilo, nato na ogled cerkve Marijinega vnebovzetja in nato na druženje v župnijski kleti. Župnik Janez nas je razveselil z igro na harmoniko.

Avgust Heričko, predsednik KZS

dekoracija glava DOKUMENTA 1

V soboto, 25. 1., smo v Martinovem dom v Kamnici imeli Generalno skupščino. Udeležili so se je predstavniki naslednjih Kolpingovih družin: Kamnica, Limbuš, Tezno, Remšnik, Kotlje, Stari trg, Velika Nedelja, Košaki ter Šentilj v Slov. Goricah.  Med nami je bil tudi predsednik Kolpinga Švica Erik Reichman, ki že kar nekaj let vodi pripravo mednarodnih mirovnih pohodov. Ker bo ta pohod letos maja v Mariboru, bo to  zagotovo za vse en letos eno veliko dogajanje. Letos nas čaka tudi gostovanje romanja treh dežel, ki bo v soboto, 5. 9., v Kamnici.

Somaševanje je vodil nacionalni protektor mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

 

dekoracija glava DOKUMENTA 1

V nedeljo, 27. 10., smo obhajali svetovni Kolpingov molitveni dan, kajti 27. 10. 1991 je bil v Rimu slovesno razglašen za blaženega. Pri vseh mašah smo se posebej spomnili namena, da bi člani dejavno sooblikovali pri uresničevanju socialnega nauka Cerkve.

Imeli smo tudi posebni pohod k podobi bl. Kolpinga, ki je naslikan na kapeli na Lucijinem bregu nad Kamnico.

dekoracija glava DOKUMENTA 1

 

Več informacij na: Kolpingovo združenje Slovenije