In memoriam…

Ustanovitelj in dolgoletni predsednik naše KD

Anton Fijauž:


ČASTNA ČLANICA KD IN KZS DR. ZINKA ZORKO

V petek, 22. 3., je v Gospodu zaspala dr. Zinka Zorko, akademkinja in članica SAZU, večinoma znana kot velika poznavalka slovenskih narečij, posebej koroških. Kljub visokemu akademskemu nazivu je ostala preprosta in zavezana krščanskim vrednotam. 
Od leta 2011 je bila tudi častna članica Kolpinga Slovenije, saj je veliko prihajala na naša srečanja in imela razna predavanja po Kolpingovih družinah.

Pogreb je bil na selniškem pokopališču v torek, 26. 3. Poslovilni govori so znova razodeli njeno osebno in akademsko veličino ter hkrati pričevanjskost njene vere. Vsem nam ostaja njena podoba pogumne kristjanke, ki se tudi v visokih akademskih krogih ne sramuje svoje katoliške vere. Naj nam vsem izprosi tega poguma in pristnega domoljubja.  

 

Anton Pivec (1936 – 2017)

2. 2. 2017, na Svečnico, je v Gospodu zaspal dolgoletni član KD Kamnica Tone Pivec. Naj mu sveti večna luč.

Ker je bil s svojo vero, strokovno podkovanostjo in kulturnu širino pomemben člen KD in župnije Kamnica, naj se mu tukaj oddolžimo z nekaj mislimi.

Luč sveta je ugledal pri Mariji Snežni v Slovenskih goricah,11. januarja 1936. Po končanem osnovnem šolanju na Zgornji Velki je obiskoval nižjo gimnazijo v Apačah in Lenartu, srednjo šolo na Prvi gimnaziji v Mariboru, na fakulteti za elektrotehniko pa študiral v Ljubljani. Glavni del poklicnega življenja je delal kot elektroinženir na večjih novogradnjah in tovarnah. S posebnim ponosom je omenjal delo na elektrarni Đerdap v Srbiji na meji z Romuniji. 2004 sta z Marijo kupila hišo v Kamniški grabi in počasi je postal pravi domačin, povsod dobrodošel.

Po upokojitvi je začel z ljubiteljskim slikanjem na steklu, kasneje še z oljem na platnu. Izdal je pesniško zbirko Šopek planik ter knjigo črtic Mavrica mladosti. Tik pred slovesom je izšla knjiga Gotlipovi, ki govori o življenju in običajih na vasi med drugo svetovno vojno in po njej.

Z ženo Marijo je šest let pripravljal Karitasove dobrodelne prireditve. Leta 2010 sta ob 150-obletnici sedanje cerkve na Urbanu o tem pripravila razstavo v kamniškem kulturnem domu. Z prijaznostjo in domačnostjo je kazal, da je hitro postal Kamničan in ne le prišlek. Vesela sta, da so ju sprejeli medse in uživata v njihovi družbi.

Najpomembnejše delo, s katerim je Tone posegel v življenje KD Kamnica in samega kraja, pa je knjiga Kamnica, znamenja na vasi in v njeni okolici, ki je izšla 2013. Gre za natančen opis vseh verskih znamenj v kamniški župniji, njihovega nastanka ter obnavljanja skozi stoletja. Kot jedro iz župnijskega arhiva vzel podatke in fotografije, ki sta jih pred začetkom 2. svetovne vojne zbrala takratni župnik Vinko Munda in kaplan Franc Lasbaher. Seznam je dopolnila z novimi znamenji, vsakega obiskal, fotografiral ter opise dopolnil s pripovedmi sedanjih lastnikov oz. sosedov. Le-ti so navadno tudi glavni skrbniki znamenj. V knjigi je Marija dodala svoje pesmi o znamenjih, spremno besedo je napisala Berta Golob.

S tem nekajletnim delom sta z ženo iztrgala pozabi duhovne namene posameznih verskih znamenj, ter hkrati sedanji generaciji prebudila skrb za njihovo vzdrževanje. Njun obisk in pogovor je marsikoga spomnil na to, da imamo zgodovinsko in duhovno dolžnost ohraniti spomin na vero naših prednikov. Kajti kdor izgubi zgodovinski spomin, kdo je pred nami tukaj živel in kako je veroval, izgubi korenine in hitro postane izgubljen v sedanji ponudbi identitet in cenene duhovnosti. Zato je njuno delo dragoceno tudi za ohranitev kulturne identitete kraja Kamnice in vseh vasi,v katerih stojijo znamenja.