Kdo je Adolf Kolping?

Godovni dan našega ustanovitelja, 4. 12.

4. 12., goduje naš ustanovitelj Adolf Kolping. Globok čut in ljubezen do 1-K476-B1863 -------------------- D: -------------------- Adolf Kolping / Foto Kolping, Adolf kath. Theologe, gelernter Schuhmacher, seit 1845 Priester, gruendete die Gesel- lenvereine (Grundlage des spaeteren Kol- pingwerks zur Foerderung kath. Gesellen), Kerpen bei Koeln 8.12.1813 - Koeln 4.12. 1865. Portraetaufnahme, undat.bližnjega, predvsem pa last­ne delavske izkušnje so ga usmerile v izvrševanje apostolata med revnimi, izkoriščanimi in samemu sebi prepuščenimi delavci in rokodelskimi pomočniki. Zanje je ustanavljal društva, ki še danes delujejo v več kot 60 državah po vsem svetu. Upravičeno ga je sv. Janez Pavel II. imenoval apostola delavcev.

Rodil se je 8. decembra 1813 v vasici Kerpen pri Kölnu v Nemčiji, umrl pa 4. decembra 1865 v Kölnu kot rektor minoritske cerkve. 

Bil je četrti izmed petih otrok revnega ovčjega pastirja Petra in njegove žene Ane Marije. V domačem kraju je lahko zaključil samo osnovno šolo, nato pa je s trinajstimi leti začel delati kot čevljarski vajenec. Deset let je za delom potoval iz kraja v kraj, nato pa se je, star 23 let, vpisal na srednjo šolo ter na univerzi v Münchnu in Bonnu nadaljeval študij teologije. V duhovnika je bil posvečen v Kölnu 13. aprila 1845. 

Službe: Najprej je deloval kot kaplan v Elberfeldu, industrijskem območju Wuppertala, nato pa je leta 1849 odšel v Köln, kjer je še razširil svoje delo med delavci in rokodelskimi pomočniki. 

Ustanovitelj: Že kot kaplan je postal predsednik društva pomočnikov, ki ga je ustanovil učitelj Breuer, v Kölnu pa je skupaj s sedmimi pomočniki 6. maja 1849 ustanovil Katoliško društvo obrtniških pomočnikov. 

Delo: Društvo se je naglo širilo, kmalu sta bili odprti podružnici v Vestfaliji in Porenju, leta 1853 pa je v Kölnu ustanovil tudi prvi pomočniški dom. V teh domovih so mladi fantje dobili poceni stanovanje, primerno vzgojo pa tudi možnost za nadaljnje izobraževanje. Ob smrti je njegova ustanova štela že čez dvesto krajevnih društev s skoraj 25.000 člani.

Geslo: Njegovo geslo je bilo: Vera in čednost, delavnost in pridnost, sloga in ljubezen, veselje in šala! 

Zavetnik: vajencev in rokodelskih pomočnikov ter svetovnega dneva mladih.

Upodobitve: Na slikah oz. upodobitvah je vedno v duhovniških oblačilih, večinoma obdan z mladimi rokodelskimi pomočniki.

Beatifikacija: Papež Janez Pavel II. ga je 27. oktobra 1991 razglasil za blaženega.

Pri nas: Kolping je bil osebno tudi v naših krajih: v Ljubljani, Mariboru in Trstu. Po njegovem zgledu je bilo že leta 1855 ustanovljeno Katoliško društvo rokodelskih pomočnikov, društvo rokodelskih pomočnikov, mladeniško društvo in Društvo za varstvo vajencev ter Obrtniška stavbna zadruga. Danes njegovo združenje in sekcije zopet delujejo v vseh škofijah, največ v mariborski nadškofiji. Osrednji prostori so od 2. 4. 2016 naprej v Kamnici pri Mariboru.
(povzeto po: Takšne zglede potrebujemo, Roman Starc, Družina, 29. 11. 2015)

 

dsc02373-kopija-2