POT SV. MARTINA

dekoracija glava DOKUMENTA 1

Utrinka odkritja logotipa KT 15 Evropske poti sv. Martina, 18. 6., ko nas je obiskal predsednik slovenskega Kulturnega centra sv. Martina profesor  dr. Edvard Kovač. Grb je naredil domači umetnik železa Miha Krištof iz Vinarij.
Stran mednarodnega društva sv. Martina:

http://www.svetimartintourski.si/home

mednarodno-leto-sv-martina-kopijaV katoliški Cerkvi smo 2016 obhajali dva jubileja, ki sta se v naši župniji posrečeno združila. Najprej je minilo 1700 let od rojstva sv. Martina, enega najbolj priljubljenih svetnikov v Evropi. Ker je kot vojak, puščavnik, duhovnik in kot škof živel herojsko obliko ljubezni do Boga in bližnjega, se je s svojo izredno svetostjo močno zapisal v srce in spomin svojih sodobnikov. Martina največkrat upodabljajo kot vojaka na konju, ki milostno deli svoj vojaški plašč s prezeblim beračem. V naši cerkvi tega prizora sicer ne najdemo, se pa v kupolah ladje zvrstijo drugi pomembni, a nekoliko manj znani prizori iz njegovega življenja. Benediktinci so v 11. stoletju njegovo češčenje prinesli tudi v naš kraj in mu posvetili župnijsko cerkev, baročni slikarji pa v 18. Stoletju predstavili njegovo življenje z bogatimi poslikavami na stropu. Hkrati smo na pobudo papeža Frančiška obhajali izredno sveto leto usmiljenja kot ugoden čas za Cerkev, da še močneje in učinkoviteje pričuje vernikom. Kot eden od zavetnikov tega leta je bil izbran tudi sv. Martin. Naj vse nas svetnik še bolj ogreje za posnemanje njegovih velikih kreposti. Fizični plašč je danes prej vprašanje stilistične izbire kot prezeblosti, večno mlado pa ostaja naše beračenje za toplino bližnjega – da nas čaka, da vzame meč, zaseka po svoji sebičnosti in nas ogreje s koščkom ljubezni. To je najgloblje gibalo, ki dela sveta Martina aktualnega sredi našega sveta, med modnimi defileji in bencinskimi hlapi.

dekoracija glava DOKUMENTA 1

Evropska kulturna pot sv. Martina

Leta 2016 smo praznovali 1700 letnico rojstva sv. Martina Tourskega, enega najbolj priljubljenih svetnikov Evrope. Zato je 2005 Svet Evrope pot, ki vodi od Szombathelya do Toursa, razglasil za Evropsko kulturno pot sv. Martina (Via Sancti Martini), da bi tako predstavil spominska mesta, povezana z njegovim življenjem. V Evropi je po njem imenovanih več kot tri tisoč naselij in cerkva. Vsi, ki spoštujemo sv. Martina, smo povabljeni, da prehodimo to pot in obiščemo mesto, kamor se je domov vrnil tudi sveti Martin.

Svet Evrope je sv. Martina imenoval za evropsko osebnost, ki je tako postal osrednji evropski simbol medčloveške solidarnosti ter kulturne izmenjave. Osrednja vrednota poti je vzajemna delitev. V osnovi gre za gesto delitve plašča, ki ga Martin še kot vojak, deli z ubogim. Pri tem poudarjamo univerzalnost te človeške geste dobrohotnosti, ki predstavlja temelj za poglabljanje vedenja o skupnem evropskem izročilu in duhovno-kulturni dediščini. Pot, ki se začne na Madžarskem in se preko Slovenije in Italije zaključi v Franciji, bo v celoti vzpostavljena najkasneje do leta 2016. Januarja 2013 je bil odprt prvi del poti po Sloveniji (Domanjševci – Zreče), septembra 2014 pa so v Zrečah odprli drugi del poti (Zreče-Logatec). Pot omogoča neposredno izkušnjo z snovno in nesnovno kulturno dediščino povezano z sv. Martinom. Približa nam tudi kulturo mest, vasi in pokrajin ter omogočila stik s pestro raznolikostjo običajev in navad (npr. narečja, življenjski slog). Poleg tega pa bo s ponovno oživitvijo kulturnega spomina odprla prostor za izmenjavo skupnih kulturnih vrednot. Evropska kulturna pot sv. Martina namreč ni samo pot v fizičnem smislu, ampak predvsem močno orodje za kulturni dialog. logo originalKamnica ima številko kontrolne točke 15, sv. Urban pa 14. Žig na Urbanu lahko prejmete pri gostišču Jošt. Film o Martinovi poti si lahko ogledate na tej strani: http://vimeo.com/100299558.  Posebej je zanimivo od 26 minute naprej….   🙂   V angleščini film si lahko ogledate na tej strani: http://vimeo.com/100299557

dekoracija glava DOKUMENTA 1

KANTATA O SV. MARTINU: Meč, ki deli

https://www.youtube.com/watch?v=tQPjUYe3Syg

Meč, ki deli jpg dekoracija glava DOKUMENTA 1

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s