POT SV. MARTINA

dekoracija glava DOKUMENTA 1

mednarodno-leto-sv-martina-kopijaOb dvojnem jubileju

V katoliški Cerkvi smo 2016 obhajali dva jubileja, ki sta se v naši župniji posrečeno združila. Najprej je minilo 1700 let od rojstva sv. Martina, enega najbolj priljubljenih svetnikov v Evropi. Ker je kot vojak, puščavnik, duhovnik in kot škof živel herojsko obliko ljubezni do Boga in bližnjega, se je s svojo izredno svetostjo močno zapisal v srce in spomin svojih sodobnikov. Martina največkrat upodabljajo kot vojaka na konju, ki milostno deli svoj vojaški plašč s prezeblim beračem. V naši cerkvi tega prizora sicer ne najdemo, se pa v kupolah ladje zvrstijo drugi pomembni, a nekoliko manj znani prizori iz njegovega življenja. Benediktinci so v 11. stoletju njegovo češčenje prinesli tudi v naš kraj in mu posvetili župnijsko cerkev, baročni slikarji pa v 18. Stoletju predstavili njegovo življenje z bogatimi poslikavami na stropu.

Hkrati smo v vsej katoliški Cerkvi na pobudo papeža Frančiška obhajali izredno sveto leto usmiljenja kot ugoden čas za Cerkev, da še močneje in učinkoviteje pričuje vernikom. Kot eden od zavetnikov tega leta je bil izbran tudi sv. Martin, ki je s svojo dobroto in usmiljenjem ganil takratno Galijo 4. stoletja.

V še večjo duhovno rodovitnost tega dvojnega jubileja in v spomin nanj kot župnija ponovno izdajamo to razlago fresk sv. Martina. Naj vse nas svetnik še bolj ogreje za posnemanje njegovih velikih kreposti. Fizični plašč je danes prej vprašanje stilistične izbire kot prezeblosti, večno mlado pa ostaja naše beračenje za toplino bližnjega – da nas čaka, da vzame meč, zaseka po svoji sebičnosti in nas ogreje s koščkom ljubezni. To je najgloblje gibalo, ki dela sveta Martina aktualnega sredi našega sveta, med modnimi defileji in bencinskimi hlapi (Lenart Rihar).

dekoracija glava DOKUMENTA 1

Evropska kulturna pot sv. Martina

slika 1 Martin deli plašč

Leta 2016 smo praznovali 1700 letnico rojstva sv. Martina Tourskega, enega najbolj priljubljenih svetnikov Evrope. Zato je 2005 Svet Evrope pot, ki vodi od Szombathelya do Toursa, razglasil za Evropsko kulturno pot sv. Martina (Via Sancti Martini), da bi tako predstavil spominska mesta, povezana z njegovim življenjem. V Evropi je po njem imenovanih več kot tri tisoč naselij in cerkva. Vsi, ki spoštujemo sv. Martina, smo povabljeni, da prehodimo to pot in obiščemo mesto, kamor se je domov vrnil tudi sveti Martin.

Svet Evrope je sv. Martina imenoval za evropsko osebnost, ki je tako postal osrednji evropski simbol medčloveške solidarnosti ter kulturne izmenjave. Osrednja vrednota poti je vzajemna delitev. V osnovi gre za gesto delitve plašča, ki ga Martin še kot vojak, deli z ubogim. Pri tem poudarjamo univerzalnost te človeške geste dobrohotnosti, ki predstavlja temelj za poglabljanje vedenja o skupnem evropskem izročilu in duhovno-kulturni dediščini.

Pot, ki se začne na Madžarskem in se preko Slovenije in Italije zaključi v Franciji, bo v celoti vzpostavljena najkasneje do leta 2016. Januarja 2013 je bil odprt prvi del poti po Sloveniji (Domanjševci – Zreče), septembra 2014 pa so v Zrečah odprli drugi del poti (Zreče-Logatec).

Pot omogoča neposredno izkušnjo z snovno in nesnovno kulturno dediščino povezano z sv. Martinom. Približa nam tudi kulturo mest, vasi in pokrajin ter omogočila stik s pestro raznolikostjo običajev in navad (npr. narečja, življenjski slog). Poleg tega pa bo s ponovno oživitvijo kulturnega spomina odprla prostor za izmenjavo skupnih kulturnih vrednot. Evropska kulturna pot sv. Martina namreč ni samo pot v fizičnem smislu, ampak predvsem močno orodje za kulturni dialog.

logo originalKamnica ima številko kontrolne točke 15, sv. Urban pa 14. Žig na Urbanu lahko prejmete pri gostišču Jošt.

 

 

Film o Martinovi poti si lahko ogledate na tej strani:

http://vimeo.com/100299558.  Posebej je zanimivo od 26 minute naprej….   🙂

 

V angleščini film si lahko ogledate na tej strani: http://vimeo.com/100299557

dekoracija glava DOKUMENTA 1

Priročnik o sv. Martinu -NASLOVNICAIzšel je priročnik za izvedbo počitniških dni za otroke in mlade na temo sv. Martina, čigar 1700- letnico rojstva obhajamo. Kupite ga lahko v vseh knjigarnah Ognjišča.

dekoracija glava DOKUMENTA 1

Tukaj je povezava do slovenskega društva sv. Martina. http://www.svetimartintourski.si/

KANTATA O SV. MARTINU: Meč, ki deli

https://www.youtube.com/watch?v=tQPjUYe3Syg

Meč, ki deli jpg

dekoracija glava DOKUMENTA 1

 

Življenjepis svetega Martina

Martin se je rodil okoli leta 316 v Szombathelyju v Panoniji (današnja Madžarska). Njegov oče je bil častnik rimske vojske. Družina se je že kmalu po Martinovem rojstvu preselila v Pavio (Italija). Čeprav njegova starša nista bila kristjana, je Martin že kot otrok spoznal krščanstvo in se pri 10 letih odločil za vstop v katehumenat (uvajanje v krščanstvo). Želel si je postati puščavnik. Takrat pa mu je oče preskrbel vojaško službo, zato se je Martin pridružil rimski vojski, ki je odhajala v Galijo (Francijo). Martin je kmalu postal častnik. Takrat se je zgodil dogodek, ki je dokončno začrtal Martinovo usodo. V mrzlem zimskem jutru je pred mestnimi vrati Amiensa (severno od Pariza, Francija) srečal berača. Ker ni imel nič drugega, kar bi mu lahko podaril, je prerezal na pol svoj topli vojaški plašč in podaril eno polovico beraču. Kmalu po tem je bil krščen in je pustil vojaško službo. Odšel je v Poitiers in postal učenec sv. Hilarija (ki goduje 13.1.). Po nekaj letih se je Martin odpravil misijonarit v rodno Panonijo, kjer se je začel širiti arijanizem. Arijanski škofje so ga kmalu pregnali in Martin se je umaknil na otok Gallinara (pri mestu Albengo, Italija), kjer je dolgo živel kot puščavnik. Okoli leta 350 se je vrnil v Poitiers k sv. Hilariju. V bližnjem kraju Liguge si je postavil puščavniško celico, ki se je v poznejših stoletjih razvila v znamenit samostan. Leta 371 ali 372 so ga izvolili za škofa v Toursu (severno od Poitiersa) – pri ljudeh je bil namreč zelo priljubljen zaradi skromnosti. Legenda pripoveduje, da je v svoji skromnosti zavrnil škofovsko mesto in se vernikom skril, njegovo skrivališče pa so izdale goske z gaganjem. Tudi ko je sprejel mesto škofa, je ostal neizmerno skromen. Ni se preselil v škofovsko palačo, pač pa je živel z menihi v revnih kočah pred mestnimi vrati (iz teh koč je pozneje nastal slavni samostan Marmoutier). Do smrti je bil škof Martin znan zlasti po svojem zavzemanju za reveže in po nasprotovanju pomehkuženi duhovščini, ki se je v tistem času vedno bolj oddaljevala od Kristusovega zgleda skromnosti. Umrl je 8.11.397 v kraju Candes (severno od Toursa). Njegov pogreb je bil 11.11. – obletnico pogreba obhajamo kot godovni dan. Na njegovem grobu so postavili kapelo in kasneje baziliko, ki je bila ves srednji vek znana romarska pot. Sprva je bilo ohranjenih tudi veliko njegovih relikvij, pozneje pa so jih večino uničili hugenoti. Martinov plašč je bil dolgo časa francoska državna oziroma dvorna relikvija. Shranjen je bil v dvorni kapeli Sainte Chapelle v Parizu. Ime te zgradbe pravzaprav izhaja iz latinske besede za plašč (cappa, capella) in torej pomeni “plaščarna”, pozneje pa se je to ime začelo uporabljati tudi za druge podobne stavbe – kapele. Svetega Martina najpogosteje uprizarjajo v prizoru, ko deli plašč z beračem, njegova običajna spremljevalka pa je goska.

V Sloveniji imamo kar 97 cerkve njemu posvečenih. Spodaj je seznam, da bosta lahko z večjim veseljem poromali k svetemu Martinu.

 1. Avče
 2. Bič
 3. Bled
 4. Brezovica
 5. Bučka
 6. Dob
 7. Domanjševci / Domonkosfa
 8. Drožanje
 9. Dvorjane
 10. Gaberje
 11. Gornji Grad
 12. Gornji Rogatec
 13. Grgar
 14. Griže
 15. Groblje
 16. Hajdina
 17. Hrenovice 
 18. Hrib pri Koprivniku 
 19. Ig
 20. Javor
 21. Jereka
 22. Kal pri Krmelju
 23. Kamnica/Maribor
 24. Kobilje/Kebeleszentmárton
 25. Kočevje
 26. Kostanjevica na Krašu
 27. Kranj – Šmartin
 28. Labor
 29. Laško
 30. Lamperče
 31. Libelice
 32. Logatec
 33. Loška vas
 34. Martjanci / Mártonhely
 35. Moravče
 36. Moste
 37. Metlika
 38. Notranje Gorice
 39. Osek
 40. Podcerkev
 41. Podjelje
 42. Podzemelj
 43. Podpeč
 44. Podsmreka
 45. Podvrh
 46. Poljane
 47. Ponikva
 48. Prekopa
 49. Radlje ob Dravi
 50. Sabonje
 51. Sečovlje
 52. Setnik / Polhov Gradec/
 53. Sežana
 54. Šilentabor 
 55. Slivje
 56. Šmartno pri Cerklja
 57. Šmartno na Pohorju
 58. Šmartno ob Dreti
 59. Šmartno ob Paki
 60. Šmartno ob Savi (Ljubljana)
 61. Šmartno ob Slovenj Gradcu
 62. Šmartno pod Šmarno Goro
 63. Šmartno pri Litiju
 64. Šmartno pri Rožni Dolini
 65. Šmartno pri Tuhinju
 66. Šmartno v Goriški Brdih
 67. Slepšek
 68. Slivje
 69. Sredja vas
 70. Sromlje
 71. Štatenberk
 72. Stražišče
 73. Svete Gore
 74. Teharje
 75. Tolmin
 76. Trbovlje
 77. Trstenik
 78. Trebeše
 79. Unec
 80. Valična vas
 81. Velenje
 82. Velika vas pri Krškem
 83. Velike Malence
 84. Veliki Kamen
 85. Veliko Lipje
 86. Veliko Mlačevo
 87. Vinica pri Šmarjeti
 88. Vrhovo
 89. Zabreznica
 90. Zalog
 91. Zaplana
 92. Žapuže /Žurje/
 93. Zazid
 94. Žiri
 95. Žirovnica
 96. Zgornja Draga
 97. Zreče – Zlakova
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s