AKTUALNO

dekoracija glava DOKUMENTA 1

Blagoslov obnovljenih orgel na Sv. Križu nad Mariborom

4. adventna nedelja 2022 je bila za župnijo Sv. Križ nad Mariborom dan veselja in hvaležnosti, temu je prisostvoval tudi nadškof Alojzij Cvikl. Razlog veselja in hvaležnosti je bil blagoslov obnovljenih orgel, ki jih je leta 1884 izdelal orglarski mojster Leonhard Ebner, sedaj pa jih je temeljito obnovil orglarski mojster Simon Kolar iz Dramelj.

Ob 11.00 je vse navzoče pozdravil domači župnik Bernard Geršak. V pozdravnem nagovoru je posebej izpostavil g. nadškofa Alojzija Cvikla, predsednika krajevne skupnosti Bresternica-Gaj g. Primoža Hedla,   svojega predhodnika g. Jožeta Povha, ki je bil glavni pobudnik in koordinator obnove orgel, diakona g. Klemena Gartnerja  in orglarskega mojstra g. Simon Kolarja ter vse dobrotnike za obnovo orgel. Za tem je izvajalec del Simon Kolar ob sodelovanju prof. Luka Gojkovška predstavil potek obnove in zvok posameznih registrov. Temu je sladila lepa orgelska skladba in začetek sv. maše, ki jo je vodil nadškof Alojzij Cviki. V pridigi je izpostavil pomen orgel za sodelovanje pri liturgiji in primerjal usklajenost orgelskih piščali z župnijskim občestvom.

Ob sklepu slovesnosti se je predstavnik ŽPS in ŽGS dr. Maksimilijan Brus zahvalil nadškofu Alojziju Cviklu, dosedanjemu župniku Jožetu Povhu in tudi sedanjemu dušnemu pastirju. Po maši je bilo družabno srečanje v bližnji šoli. Kot vedno so se tudi tokrat farani izkazali s svojo gostoljubnostjo in s tem pokazali svojo ljubezen do domačega kraja oz. župnije.